Tandläkare

Besök tandläkare som kan diagnostisera och behandla tandsten vid besvär

Besök tandläkare som kan diagnostisera och behandla tandsten vid besvär

Tandsten är något som är väldigt vanligt förekommande, men som också bör åtgärdas för att det inte ska leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Tandsten bildas då bakteriebeläggningar som fastnat på tänderna kommer i kontakt med saliven.

Det finns två typer av tandsten, en som bildas på insidan av framtänderna i underkäken samt på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Den andra typen är den som kan bidra till tandlossning genom att den bildas under tandköttskanten i inflammerade tandköttsfickor.

Symptom vid tandsten 

De symptom man kan få av den första typen är att man helt enkelt känner att tanden fått en skrovlig yta, det kan också synas att tänderna blivit missfärgade. I början är tandsten grynig och porös samt har ofta en vit färg, när den sedan hårdnar får den i regel en mörkare färg från exempelvis te och kaffe, den blir då gulbrun eller mörkbrun. 

Den andra typen kan man inte se eftersom den sitter under tandköttskanten men man kan upptäcka den genom att man blöder, ofta i samband med tandborstning. Detta beror på en inflammation som kommit av bakterier i tandstenen. Inflammerade tandköttsfickor kan även ge en smak av var i munnen då tandstenen funnits länge. Även dålig andedräkt kan vara ett tecken på tandsten. 

Tandläkarmottagning kan ställa diagnos och behandla

För att undvika tandlossning och andra besvär bör man besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan se om man har tandsten. Framförallt då det handlar om tandsten under tandköttskanten eftersom det krävs röntgen och ett speciellt instrument som används till att mäta tandköttsfickornas djup för att säkerställa diagnosen. Ta alltid kontakt med en tandläkare eller tandhygienist om tandköttet blöder, är svullet eller om det börjar bli mycket tandsten på tänderna. 

Den som är i behov av professionell tandvård i Järfälla kan gå in på https://www.xn--tandlkarejrflla-4kbfc.com/ och boka en tid på GloriDents mottagning. De har många års erfarenhet och är ett tryggt val inom allmäntandvård, protetik, tandimplantat och estetik.