gitarr

Favoriter i drop-d

Favoriter i drop-d

Att stämma ner din gitarr till drop-d, alltså att sänka den tjocka e-strängen ett helt tonsteg, öppnar upp en hel värld av riffande. När du plötsligt kan ta rockackord med ett finger så blir det lättare att skapa grymma riff.

För dig som behöver lite inspiration på vägen så kommer här ett par låtar som spelas i just drop-d. Vill du ha tjockare strängar för en ännu fetare känsla så hittar du dem hos DanGuitar. 

Marilyn Manson – ”The Beautiful People”

Riffet som gjorde Marilyn Manson till en band alla kände till, inklusive din farmor i Västanträsk. Det är primitivt, enkelt och repetitivt  – med andra ord ett klassiskt rockriff. Stäm ner och njut!

Rage Against the Machine – ”Killing in the Name of”

Tom Morellos unika stil har fängslat många gitarrister. Hans signatur-sound är en blandning av funk, galenskap och en whammy-pedal. ”Killing in the Name of” är en av bandets största hits, med god anledning. Stäm ner och funka loss!

Tool – ”Parabol/Parabola”

Med ett meditativt smygande drar Maynard James Keenan och resten av Tool igång detta suggestiva mästerverk. Plötsligt, ur nästintill tystnad, stegrar elgitarrerna och slår till med full kraft. ”Parabola” är inte bara Tool i högform, utan även en hypnotisk uppvisning av hur drop-d kan skapa tyngd och skönhet på samma gång.

Foo Fighters – ”Everlong”

Kanske en av tidernas största hits i stämd i drop-d. När Dave Grohl börjar sjunga ”Hello. I’ve waited for you here, everlong.” så vet lyssnaren redan att det här kommer att bli en emotionell resa. Kontrasten till versen nedstämdhet hittar vi i i refrängens förvisso tunga ord, men ändå vitala riff.

Nirvana – ”Heart Shaped Box”

Nirvanas tredje och sista studioalbum innehåller några av bandets tyngsta låtar. Heart Shaped Box är förvisso rätt maffig, men den visar också upp Kurt Cobains känsla för melodi. Redan i det första ödesmättade plocket sätts tonen för hela låten. Tre ackord, i drop-d, har sällan känts så ont förebådande.