Tandläkare

Goda tänder är tecken på välfärd

Goda tänder är tecken på välfärd

editorial

Goda tänder är tecken på välfärd

Att vi lever och verkar i ett välfärdssamhälle här i Sverige blir tydligt när man tänker på hur gemene mans tänder ser ut. Vi har haft gratis tandvård för barn här under en längre tid och på senare år har det även dykt upp bra tandvårdsförsäkringar som gör att folka faktiskt har råd att hålla reda på sina tänder. Detta tillsammans med stora, påkostade och långdragna påverkningskampanjer, så som att bara äta godis på lördagar, har gjort att vi i Sverige har god tandhälsa.

Det finns naturligtvis alltid undantag från regeln och det finns människor som av olika skäl har dåliga tänder. Det kan bero på dålig tandvård, men också på andra saker som rökning eller att äta mycket sockerhaltig mat. Men generellt sett har vi svenskar bra tänder. Tandvård är viktigt inte inte bara av estetiska skäl, utan även av hälsoskäl. God tandvård kan hjälpa till att förebygga hål, tandköttssjukdomar och dålig andedräkt. Det är därför viktigt att borsta tänderna regelbundet och besöka tandläkaren regelbundet.

tandläkare

Förebygga karies

Det finns olika behandlingar för olika tandproblem. Om du till exempel har ett hål kan din tandläkare laga det genom att först borra upp och sedan fylla. Om du har en tandköttssjukdom kan du behöva genomgå ett ingrepp som kallas skalning och rotplaning. För att förebygga karies är det viktigt att borsta tänderna regelbundet och äta en hälsosam kost. Du bör också undvika sockerhaltiga drycker och mellanmål. För att förebygga tandköttssjukdomar är det viktigt att hålla tandköttet rent genom att borsta och använda tandtråd regelbundet. Du bör också besöka din tandläkare regelbundet för rengöring och kontroll.

Vissa lider av vad som generellt kallas för tandläkarskräck, därför är det viktigt att hitta en mottagning med tandläkare som du litar på. I Östersund en rad olika mottagningar, jag personligen kan varmt rekommendera Björk Tandhälsa.