rubiks kub

Hjärngympa med speed stacks och rätt kost

Hjärngympa med speed stacks och rätt kost

Vi har blivit mer och mer hälsomedvetna under bara det senaste decenniet. Gemene man har genom internet helt enkelt själv fått möjligheten att djupdyka ned i kostråd och diskussioner om vad som kan vara bäst för just ens egen kropp. Många har frångått de allmänna kostråden genom att till exempel äta enligt LCHF:s modell med mycket fett och lite kolhydrater. 
Vi lever helt enkelt i en tid då alla förhållandevis lätt kan skräddarsy sin tillvaro.

Ge hjärnan motion!

Det många kanske missar med hälsan är den som gäller för hjärnan. Visst är det fenomenalt att ge kroppen träning och rörelse, men hjärnan behöver också utmanas för att hållas ung och allt. Klassiker som att lösa Sudoku och Rubik’s kub kan med fördel kombineras med till exempel speed stacks där man ska stapla koppar enligt bestämda mönster på kortast möjliga tid.
Övningar som dessa ser till att knoppen också får sin gympa.

På många sätt är det fascinerande att blicka ut över den tid som vi lever i idag. Från att vi länge haft en enda modell när det till exempel gäller kosten så börjar vi sprida ut oss i allt fler förgreningar från ”huvudfloden”. Människor finner varandra genom sina särintressen och bygger därigenom tillsammans upp en kunskapsbank. Vissa blir så kallade biohackers där man ligger i frontlinjen när det kommer till att optimera sin livsstil.

Nu behöver man inte bli så extrem för att må bra. Mycket handlar om att blicka bakåt och se vad som har fungerat för människan evolutionärt. Ofta handlar det om kost med råvaror som saknar långa innehållsförteckningar, rörelse i det gröna, tid med familjen och att man som sagt ser till att hjärnan också får gympa.

Det kan kännas som mycket att ta in först, beroende på var i livet man befinner sig. Men med små steg i taget så bygger vi upp en radda av hälsosamma rutiner.