Parkettgolv

Lägg in ett snyggt parkettgolv

Lägg in ett snyggt parkettgolv

Ett nytt golv kan göra underverk i ett rum. Faktum är att golvet har stor betydelse för hur vi upplever ett rum, och golvet är också det som man först lägger märke till. Golv får därför gärna vara både snygga och sköna att gå på, exempelvis som parkettgolv. Vi har en lång tradition av olika trägolv i Sverige och parkettgolvet förekom redan på femtonhundratalet, även om golvet då var få förunnat. Sedan dess har parkettgolvet utvecklats och anpassats genom åren, i takt med arkitektur, tillverkningstekniker, människor och bostäder.

Det innebär att man idag kan få parkettgolv i många olika utseenden, vilket gör att parketten passar nästan överallt. Stavparketten är en av de äldsta golvtyperna, och den går att lägga i många olika mönster, vanligast är fiskbensmönster och mosaik. Stavparkett går också att få i många olika träslag och i olika storlekar på stavarna så att golvets mönster kan anpassas efter rummets storlek.

 

 

Industriparkett eller fiskbensparkett?

Ett annat populärt trägolv är lamellparketten. Den har ofta ett ytskikt av ek medan det underliggande träslaget består av gran, furu eller plywood. En lamellparkett går mycket snabbare att lägga än en klassisk ekparkett, eftersom den kommer i färdiga, större bitar, som viks eller klickas ihop och bildar golvet. Precis som en massiv parkett kan man också slipa och renovera en lamellparkett, fast inte lika många gånger som ett klassiskt parkettgolv.

I modernare och nyare hus har det blivit allt populärare att lägga in industriparkett. Det är ett väldigt tåligt parkettgolv som klarar hård belastning och som består av parallella rader med liggande mosaikträ. Det fina med alla typer av parkettgolv är att de också går att variera med hjälp av olika ytbehandlingar. På så vis kan man förändra utseendet. Man kan också färga ett parkettgolv ljust eller mörkt, men även lasera det och ge det en helt annan kulör.