bygglov

Läs på om tillfällen då det krävs bygglov

Läs på om tillfällen då det krävs bygglov

För att huset ska se så bra ut som möjligt så krävs regelbundet underhåll. Det finns ofta saker som behöver fixas, små som stora, och för att det inte ska leda till kostsamma och besvärliga problem så är det viktigt att man som husägare både tar hand om insidan och utsidan på huset.

Ta hand om fasaden

På en fasad bör man hålla koll på exempelvis stuprör, fönsterbläck och hängrännor, de finns där för att skydda fasaden så man ska se till att de är hela och fungerar som de ska, annars kan det vara dags att byta ut dem. Under vinterhalvåret är det viktigt att skotta bort snö som ligger helt intill fasaden, eftersom det kan orsaka fuktskador. Man ska även hålla växter borta från fasaden, klängväxter sliter på ytan genom att de håller kvar fukt och snö. Man bör även se till att trädgrenar inte växt till sig och skrapar på husets yta. Med tiden kan spikar i en träfasad arbeta sig ut, de kan man enkelt slå in igen med hjälp av en hammare och spruckna brädor kan i regel bytas ut utan större besvär. Har man ett tegelhus så kan man fräscha till fogarna och ett hus med putsfasad kan snyggas till med lite lagning av sprickor eller andra småskador. 

Uppdatera fasadfärgen

Något annat som är viktigt för att huset inte bara ska må bra, utan även se bra ut, är att underhålla färgen på fasaden. Man bör med jämna mellanrum fräscha till färgen och vissa gånger kanske man vill passa på att byta till en annan kulör när man ändå håller på. Innan man bestämmer sig för att byta färg på fasaden så bör man kolla upp vad som gäller i det området man bor, det kan nämligen vara så att det krävs ett bygglov för att byta färg om det står i detaljplanen eller om man bor i ett kulturmiljöinventerat område. Läs mer om reglerna på hus-bloggaren.se.