massage

Lindra stressen med massage

Lindra stressen med massage

Att massage är bra mot stela, onda och överansträngda muskler känner nog de flesta till. Men att massage lindrar stress är kanske inte lika omtalat även om det förstås inte låter särskilt långsökt. Förutom att de spända musklerna äntligen fått möjlighet att slappna av ordentligt kanske man känt sig lite dåsig efter en massage, alldeles lugn och avslappnad. Faktum är att massagen även bidrar till en mängd andra fördelar som att motverka ärrbildning, öka lymf- och blodcirkulation samt motverka smärttillstånd för att nämna några.

 

Vad händer i kroppen när man får massage?

Själva beröringen vid massage frigör en mängd oxytocin. Det är ett hormon som gör att man känner sig lugn, trygg och välmående. Oxytocin frigörs även när man till exempel skrattar eller kramar någon man tycker om. Förutom att själva hormonet i sig får en att må bra så sänker det även mängden stresshormoner i kroppen. 

Massagen frigör även endorfiner som bland annat lindrar smärta. Är man konstant stressad är det inte ovanligt att man får ont i nacke, axlar och övre delen av ryggen men även magont är ett vanligt stressymptom. Så massage ger många fördelar.

 

 

Gör massagen till en vardagsgrej

Massage är alltså inte bara effektivt vid direkt värk utan är minst lika viktig i förebyggande syfte. Känner man att stressen börjar krypa sig på och man har svårt att koppla av i slutet av dagarna kan massage göra under. Att göra massagen till en vana är ingen dum idé.

Fotmassage är lätt att ge varandra om man är två. Annars är rygg- och nackmassage uppskattat att både ge och få av sin partner. Att kombinera hemmamassagen med en halvtimme i veckan hos en riktig massör kan hålla stressen borta och motverka spända och värkande muskler. Ett exempel på ett företag som erbjuder professionell massage är Aiyara Thai Wellness i Malmö.