Reglerventiler

Reglerventiler kompenserar flödet

Reglerventiler kompenserar flödet

En vanlig ventil reglerar flödet, fluiden, i rör och ledningar. Det kan vara gas eller vätska. Tänk på cykelpumpen. Ventilen hindrar luften från att pysa ut så att däcket håller sig pumpat. Vattenkranen har också en funktion att öppna eller stänga flödet. Man kan öppna lite, eller man kan ställa in flödet på en större mängd. I produktionen kan fluiden komma stötvis eller ojämnt, och då skulle det kunna bli fel på varorna som tillverkas. Det är där som en reglerventil kommer in i sammanhanget. Den ska kompensera för ojämnheter, så att fluiden strömmar jämnt och fint.

 

Reglerventiler går lättare sönder

I en vattenkran är flödet oftast jämnt, men så är inte fallet om vattnet har varit avstängt. Det har kommit luft i rören, och antingen kommer det inget vatten alls, eller så sprutar det ut. Man får sig en oväntad dusch när trycket är ojämnt. En reglerventil styr och anpassar flödet, för den har en justerande funktion och känner av fluiden hela tiden. Därför är reglerventilen extra känslig, och den går oftare sönder just därför. Den kan påverkas av luften, korrosion, temperaturskillnader eller vibrationer. Men den har en mycket viktig funktion i fabriken, så den måste hållas i trim.

 

Avtal garanterar service

Man kan kontakta ett ventilföretag som har specialiserat sig på alla sorters ventiler. När något är akut trasigt ringer man till dem. Men ännu bättre är att helt enkelt teckna ett avtal om regelbunden ventilservice. Det finns ofta en mängd olika ventiler i en fabrik och de ska samverka hela tiden, så att produktionen hålls igång utan stopp. Ventilexperter gör en översyn med vissa intervall, och kan även hjälpa till vid ombyggnader eller förändringar i fabriken. Ibland behöver ventiler till och med speciakonstrueras, och då kan man få professionella råd och praktisk hjälp. Länktips: https://www.askalon.com/sv/produkter/ventiler/Reglerventiler