positioneringskuddar

Sitt bättre med positioneringskuddar

Sitt bättre med positioneringskuddar

Både att sitta upp och att ligga ner kan vara en påfrestning för den som är svårt rörelsehindrad. Det är lätt att komma fel med någon arm eller ett ben, eller rentav falla. Kan man inte rätta till läget själv finns det som väl är hjälpmedel.

Positioneringskuddar är till stor nytta så att du kan sitta eller ligga bekvämt och kudden håller dig på plats. Ofta finns det folk i närheten som kan hjälpa dig, men det är olyckligt om man råkar trilla eller har fått en arm i kläm och inte känner att man ligger fel. 

 

Utbildning för vårdare

Om du som vårdare eller anhörig vill veta mer om hur man använder positioneringskuddar så finns det speciella utbildningar som du kan gå. Det känns tryggare både för dig och den person som du har hand om. Det finns olika sorters positioneringskuddar, och naturligtvis hanterar man dem så att en person får skifta läge då och då i sängen eller rullstolen.

Ingen vill ligga still i samma position i timmar, och när man inte kan vända sig i sängen är det bra om man får hjälp med det. Sedan gör positioneringskuddarna det till en säker och någorlunda bekväm anordning, oavsett om man ligger i en sjuksäng eller sitter i en rullstol. Det är en del av rehabiliteringen att ligga bekvämt, sova gott, kunna sitta uppe ibland och se andra människor. 

 

Att kunna delta i aktiviteter

Att sitta i en stol och kunna lyssna på musik, gå på en konsert eller sitta med i en grupp vänner är mycket betydelsefullt för en person som annars är hänvisad till att ligga ensam i en sjuksäng. Man kan ha skadat sig i en olycka men ändå vara fullt medveten och skärpt och vilja träffa vänner och delta i olika aktiviteter. Med positioneringskuddar får man en bekvämare och mer värdig tillvaro.