konstgräs

Varför är det inte konstgräs på Stora Valla?

Varför är det inte konstgräs på Stora Valla?

editorial

Konstgräs har blivit en följetong i debatten om svensk fotboll. En del hävdar att fotboll ska spelas på riktigt gräs, andra menar att gräsplanerna i Sverige är för dåliga för att det ens ska vara möjligt. Då är alternativet konstgräs, vilket förutom att kunna användas under alla väderförhållanden dessutom kan användas av fler lag och utsättas för fler spel- och träningstimmar. Det verkar finnas väldigt många fördelar med konstgräs rent praktiskt.

Ibland behöver till och med de så kallade gräslagen bli konstgräslag för att deras ordinarie spelplan inte duger framåt vintern. Se bara på Degerfors IF, som i säsongsavslutningen 2020 fick spela sina matcher på konstgräset på Behrn Arena i Örebro istället för hemma på sitt naturgräs på Stora Valla i Degerfors. Det är en utmaning för värmlandsklubben som de antagligen kommer att behöva brottas med varje säsong. Inte bara det där året 2020.

 

image

 

Konstgräs gynnar breddfotbollen

Frågan behöver förstås ställas. Varför tar då inte Degerfors och bara lägger konstgräs på sin arena? Då blir de ju av med sina gräsbekymmer en gång för alla och kan spela alla sina matcher på sin riktiga hemmaplan. Inte behöva åka till den värsta antagonisten och spela sina hemmamatcher på bortaplan. 

Så, varför? Det finns många svar på den frågan. Även om konstgräs har många fördelar så är det förmodligen den emotionella kopplingen till naturgräs som sätter käppar i hjulet. Det är ett val de har gjort, och det får man respektera.

Samtidigt kan man såklart tycka att det är synd att de inte har förstått hur mycket klubben och kommunen skulle tjäna på att lägga konstgräs. Inte minst för den lokala breddfotbollen. Fler lag hade kunnat använda Stora Valla för att spela match och träna. Någon kanske borde tipsa dem om att läsa på lite mer om konstgräs. Exempelvis här: https://scanturf.se/konstgras/.