modulsystem

Ett modulsystem som heter duga

Ett modulsystem som heter duga

Ett modulsystem handlar om att man bygger färdiga lösningar på en fabrik som sedan sätts ihop. Det blir något som liknar ett hus och kan användas inom många olika områden. Väggar och tak kan byggas samtidigt som grunden och det gör att allt går så mycket snabbare. 

På så sätt har man ofta kunnat lösa akut bostadsbrist eller tillfälliga lokaler. Det kan till exempel vara vid ett sjukhus eller vid en stor entreprenad där vägar ska byggas. Kontor och skolor är andra typiska exempel. 

Men det är inte bara där det kan vara bra att använda tillfälliga lätt ihopsatta moduler. Inom skolväsendet har det blivit allt vanligare att man använder sig av tillfälliga lösningar där undervisning kan bedrivas tack vare att man hittat lösningar med hjälp av modulsystem. Där kan eleverna få gå i skola under tiden man bygger om eller till den redan befintliga byggnaden. 

 

 

Volymelement, sektion eller modul

Volymelement, sektion och modul är tre namn som i princip står för samma sak. Det betyder att man bygger väggar, golv och tak på en fabrik som sedan sätts ihop på platsen där de ska ställas upp. En annan modell är att allt monteras färdigt på fabriken och att man sedan forslar hela paketet på en stor lastbil. Man får vara lite flexibel och göra det som känns rätt för uppdraget och blir bäst för kunden helt enkelt. 

Har man färdiga moduler på en fabrik kan det vara en god idé att hyra ut dem. Det är inte alla som har vare sig råd eller ens vill köpa en hel modul när det gäller en tillfällig lösning på ett problem. 

Det finns många anledningar till att ett modulsystem är bra. Det går snabbt. Det blir mindre att transportera fram och tillbaka. Det är rationellt, flyttbart och mindre risk för byggskador.